Lada frigorifica este un aparat electrocasnic al carui scop este acela de a suplimenta spatiul de depozitare al alimentelor, oferind conditiile optime pentru ca acestea sa ramana proaspete mai mult timp. Ofertele sunt variate, astfel ca pe piata puteti gasi modele cu capacitati si dimensiuni variate. Dar, pentru inceput, este important sa aflati mai multe informatii despre produsul pe care il achizitionati pentru a va asigura ca veti opta pentru cea mai buna lada frigorifica ce va fi in concordanta cu nevoile voastre. Prin urmare, va invitam sa urmariti materialul pe care l-am pregatit pentru a descoperi tot ceeea ce trebuie sa stiti despre o lada frigorifica buna.
Cele mai bune lazi frigorifice 2022
Lada frigorifica Zanussi ZCAN38FW1
- Capacitate totala de 371 litri
- Capacitate congelare 25 kg/ 24h
- Autonomie de 40 de ore
- Iluminare interioara, roti deplasare, alarma temperatura ridicata
- Clasa A+, consum energetic anual 318 kWh
Lada frigorifica MIDEA MDRC279FZF01CE
- Capacitate de 198 de litri
- Capacitate de congelare de 9 kg
- Termostat reglabil
- Clasa A+, consum energetic anual de 250 kWh
- Functie frigider
- Nivel zgomot redus, 41 dB
Lada frigorifica Arctic AO40P30
- Capacitate totala de 360 de litri
- Capacitatea de inghet 18 kg /24h
- Autonomie de 36 de ore
- Clasa A+ cu un consum energetic anual de 313 kWh
- Termostat reglabil, roti de transport
- Inregistreaza un zgomot de 40 dB
Lada frigorifica Whirlpool WH2010 FE FO
- Capacitate totala de 204 litri
- Capacitate de congelare de 204 litri
- Autonomie de 36 de litri
- Control temperatura, inghetare rapida, indicator luminos, Frost out
- Inregistreaza un nivel de zgomot de doar 42 dB
- Clasa A+, consuma maxim 252 kWh energie electrica
Lada frigorifica Star-Light CFFM-198FWH
- Capacitate totala de 198 de litri
- Capacitate de congelare de 9 kg / 24h
- Autonomie de 30 de ore
- Clasa A+, consuma anual 250 kWh
- Functie Frigider, iluminare LED
- Roti transport
- Inregistreaza cel mult 41 dB
Tipuri de lazi frigorifice
In primul rand, este important sa clarificam cateva informatii utile despre lazile frigorifice. Trebuie sa stiti ca exista doua mari categorii de lazi frigorifice, si anume:
- Lada frigorifica orizontala fixa tip cufar – care este modelul clasic, dar si cel mai economic. De regula, pune la dispozitie o capacitate medie sau mare si beneficiaza de capac de inchidere in partea superioara, forma acestuia fiind una paralelipipedica. Ofera spatiu destul de mare, poate fi amplasat oriunde, de la bucatarii pana la debara, garaj, subsol etc. Avantajul acesteia consta in posibilitatea de a depozita alimente de diferite dimensiuni, inclusiv bucati mari. Interiorul poate fi exploatat la maxim, fiindca nu exista compartimente sau rafturi. Poate veni la pachet cu niste cosuri la care, optional, puteti renunta, detasandu-le usor.
- Lada frigorifica portabila – este un model de dimensiuni reduse si poate fi de mai multe feluri: produse transportabile de mari dimensiuni, modele auto si gentile frigorifice portabile. Cele dintai sunt simiare cu modelele orizontale din punct de vedere estetic, dar capacitatea pe care o ofera este considerabil mai mica. Primele doua categorii pot fi transportate in masina si alimentate prin port sau priza la bateria acesteia. Pe de alta parte, gentile frigorifice fac referire la dispozitivul cu ventilator propriu ori la cel cu mediu izolat termic ce permite depozitarea alimentelor pe perioade mai mici de timp.
Insa, interesul crescut este fata de modelele orizontale, de aceea, si discutia noastra se va focusa pe aceasta categorie, pentru a afla toate informatiile necesare.
Capacitatea si dimensiunile lazii frigorifice
Capacitatea de stocare si dimensiunile lazii frigorifice reprezinta un prim aspect ce trebuie analizat. Capacitatea este masurata in litri si indica volumul total unde vor fi amplasate alimentele. Aceasta trebuie aleasa in functie de numarul membrilor familiei si de obiceiurile culinare. Actulamente pe piata gasim variante care ating si capacitati de pana la 600 de litri. Pentru uz casnic, insa, este de ajuns o capacitate mai mica, undeva la 200-300 de litri. Depinde foarte mult de obiceiurile pe care le aveti atunci cand va aprovizionati, asa ca alegeti in consecinta si capacitatea potrivita.
Dimensiunile lazii frigorifice trebuie evaluate in functie de locul in care vei amplasa aparatului, cu atat mai mult daca spatiul este limiatat. Verificati daca se incadreaza eficient in locul unde doriti sa o amplasati.
Functii lada frigorifica
Functiile joaca un rol important pentru buna functionare a aparatului imbunatatind performantele acestuia. Astfel, in cazul unei lazi frigorifice o functie esentiala se refera la existenta termostatului ajustabil. Acestea ofera posibilitatea de a regla cu precizie temperatura din interiorul aparatului. De asemenea, este indicat sa beneficieze si de functie de dezghetare rapida, precum si de orificiu de scurgere si tava de colectare a lichidelor.
Cele mai performante modele dispun de functii ce permit ocngelarea rapida ori decongelarea rapida, ultima fiind recomadnata atunci cand vreti sa dezghetati si sa curatati aparatului mai rapid. O lada frigorfiica va atinge performante mai bune in timp daca este curata in interior.
Mai mult decat atat, analizati si autonomia lazii ce reprezinta capacitatae de stocare a rezervei de energie. Cu cat este mai mare, cu atat mai bine. Aceasta este ideala pentru situatiile in care apar intreruperi de curent, iar in functie de autonomia oferita, alimentele se vor pastra in deplina siguranta. In plus, functia de avertizare sonor este extrem de utila fiindca va va informa atunci cand temperatura din interior nu este cea potrivita si ar putea pune in pericol siguranta alimentelor.
Eficienta energetica
Ca in cazul oricarui aparat electrocasnic, este esential sa va orientati catre o lada frigorifica economica ce nu va va incarca factura la energia electrica. Este esential sa va orientati catre un model incadrat in clasele superioare si anume A+++, A++ si A+, care reprezinta reale inovatii tehnologice oferind un consum energetic redus. In plus, optand pentru aceasta varianta veti reusi sa protejati si mediul inconjurator.
Se poate ca modelele incadrate in clase de eficienta energetica superioara sa vina la pachet uc un pret mai mare decat modelele inferioare. Sfatul nostru este sa investiti intr-o lada frigorifica buna si economica fiindca pe termen lung va fi cu siguranta rentabila.
Intrebari frecvente despre lazi frigorifice – FAQ
- Consuma multa energie electrica o lada frigorifica?
Daca va veti orienta catre un model incadrat in clasele superioare, consumul nu ar trebui sa fie o problema. Spre exemplu, variantele incadrate in clasele A+ si A++ inregistreaza aproximativ 100 kWh pentru fiecare 100 de litri ce definesc capacitatea de stocare.
- Cum functioneaza o lada frigorifica auto?
Daca optati pentru o lada auto cu compresor, aceasta va funcitona asemanator frigiderului, utilizand freon pentru racirea activa a continutului. Modelele termoelectrice includ ventilator cu rol de a mentine temperatura redusa, in timp ce modelele pasive utilizeaza gheata sau pastile de racit.
- Care este temperatura optimma pentru o lada frigorifica?
Majoritatea lazilor frigorifice pot functiona pana la temperaturi de -18 grade Celsius, fiind valoarea prestabilita la modelele fara termostat reglabil. Insa, daca modelul pentru care optati dispune de termostat, puteti folosi lada pana la temperaturi de +6 sau +8 grade Celsius, adica aparatul va putea fi folosit si pe post de frigider, nu doar de congelator.
- De ce ste aprins becul rosu la lada frigorifica?
In principiu, LED-ul rosu inseamna ca temperatura din interior a crescut la un nivel riidcat si ar putea pune in pericol alimentele aflate in lada.
- Cand trebuie dezghetata lada frigorifica?
Specialistii recomanda sa dezghetati aparatul atunci cand stratul de gheata are grosimea de 10-15 mm. Ideal ar fi sa nu existe alimente in interior sau sa fie cat mai putine, fiindca vor deveni greu de scos.